Czekoladowe samo zdrowie! Wszystko o słodkim lekarstwie na smutek

woman-674977_1920

Z czym kojarzy Wam Moi Drodzy się czekolada? Czasem jest kusicielką i obietnicą rozkoszy w chwilach intymnych, innym razem grzeszkiem w trakcie diety; w chwili sukcesu pojawia się jako nagroda, a w chwili porażki jest pocieszeniem. Tak różne emocje towarzyszą jej, a jednak smak pozostaje zawsze ten sam. Zdradzę Wam , że jest to moja największa słabość, która towarzyszy mi krok w krok, od kiedy pamiętam. Wyjątkowy smak czekolady, jej aksamitność i głębia potrafią zdziałać cuda z moim podniebieniem  🙂

Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Produkt ten wywodzi się z Ameryki Środkowej i do dnia dzisiejszego doskonale radzi sobie na rynku światowym. W ogromnym asortymencie słodyczy czekolada od zawsze cieszyła się najwyższym stopniem pożądania wśród konsumentów. Zgodnie z danymi z 2014 roku, rynek słodyczy w Polsce wart był 12,7 mld zł, z czego 50% całkowitej wartości sprzedaży przypada na wyroby czekoladowe. Wartości te wciąż rosną. Jaki z tego wynika wniosek? Prosty. Uwielbiamy czekoladę! 91% konsumentów kupujących wyroby czekoladowe uważa ją za stały element swojej diety. Największą popularnością wśród badanych cieszyły się cukierki czekoladowe, batony oraz czekolady mleczna i gorzka.

Skoro zgodnie uznałyśmy, że nie wyobrażamy sobie życia bez czekolady, warto przyjrzeć się jej nieco dokładniej. Zgodnie z Dyrektywą 2000/36/WE, czekoladą jest wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Oczywiście rodzajów czekolady jest wiele, zarówno pod względem smaku, dodatków jak i konsystencji.

white-chocolate-380702_1920W zależności od składu czekolada może mieć różne właściwości. Możemy zaliczyć do nich poprawę koncentracji i samopoczucia. Zawarte alkaloidów czekoladzie alkaloidów (teobrominy, kofeiny) pobudzają również układ krążenia i centralny układ nerwowy. Kolejnym pożytecznym składnikiem czekolady są flawonoidy; hamują one utlenianie lipoprotein i sklejanie się płytek krwi, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina zwana „hormonem miłości” działa antydepresyjnie, wywołuje uczucie szczęścia. Z tego powodu niegdyś czekoladę uważano za afrodyzjak. Co ciekawe annandamid stymuluje te same receptory, co haszysz i marihuana. W śladowych ilościach można znaleźć tutaj również morfinę i kokainę. Ich działanie nie jest na tyle silne, aby wprowadzić nas w stan euforii jednak z pewnością uwydatnia walory smakowe oraz pomaga skutecznie się zrelaksować.

To nie wszystko Moi Drodzy! W naszej słodkiej tabliczce znajdziemy również polifenole (głównie katechiny, epikatechiny i procyjanidyny). Udowodniono, iż związki te wywołują rozkurcz naczyń krwionośnych. Ponadto powodują silny efekt antyoksydacyjny oraz działanie antyzakrzepowe.

W czekoladzie odnajdziemy również istotne dla naszego organizmu składniki mineralne takie jak: potas (składnik płynu wewnątrzkomórkowego i enzymów; wpływ na gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową), wapń (wpływa na układ kostny i zęby, na krzepliwość krwi i pracę serca; bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz przewodzeniu impulsów nerwowych; składnik błon komórkowych), fosfor (składnik kości i zębów; bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów; utrzymuje stały odczyn tkanek), magnez (uczestniczy w zachowaniu prawidłowej przemiany materii; bierze udział w budowie kości; aktywator enzymów), żelazo (składnik hemoglobiny; bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek i syntezie DNA; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego).

cake-pops-684163_1920Ważnym składnikiem czekolady są również tłuszcze. Występują one w dużej ilości (ok. 30%), jednak jest to zróżnicowane w zależności od rodzaju słodyczy. W ich składzie pojawiają się trojglicerole zmniejszające ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia (oleinowy) oraz tłuszcze: palmitynowy, stearynowy, linolenowy, arachidowy.

Po takiej dawce informacji, myślę, że zupełnie inaczej spojrzysz na kostkę czekolady. Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie świętuję kolejny piekny dzień jesieni z moją mleczną „towarzyszką” 😉

http://kobbieciarnia.pl/czekoladowe-samo-zdrowie-wszystko-o-slodkim-lekarstwie-na-smutek/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s