Jogurt (domowy sposób)

Sposób I

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki chudego mleka w proszku

2 1/2 szklanki mleka (może być również sojowe czy też skondensowane)

duży słoik

  1. Słoik wyparzamy wrzątkiem i pozostawiamy  na kilka minut – wkładamy do niego łyżkę , aby nie pękł).
  2. Mleko mieszamy z mlekiem w proszku i podgrzewamy w garnku. Nie powinno zagotować się.
  3. Studzimy mleko do temp. pokojowej, a następnie dodajemy jogurt i wlewamy do słoika.
  4. Słoik zakręcamy, owijamy kocem i wstawiamy do plastikowego wiaderka. W takiej formie zostawiamy na 6 godzin w ciepłym miejscu.
  5. Odwijamy słoik i wstawiamy do lodówki.Ważne, aby schłodzić jogurt w odpowiednim momencie. W przeciwnym razie rozwarstwi się. Jeśli temp. będzie zbyt wysoka bakterie mlekowe nie będą „pracowały” i mleko nie zgęstnieje.

Jeśli chcemy uzyskać jogurt owocowy należy w końcowej fazie dodać odpowiednie owoce lub kakao.

Sposób II

1 litr mleka

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

termos

duży sloik

  1. Zagotować mleko, a następnie ostudzić do temp. ok. 36 C.
  2. Dodać jogurt do mleka i dokładnie wymieszać.
  3. Mieszankę przelać do termosu i zostawić na 12 godzin.
  4. Jogurt przelać do słoika i przechowywać w lodówce.Im dłużej będziemy przechowywali jogurt w termosie tym będzie kwaśniejszy. Im więcej dodamy jogurtu naturalnego, tym gęściejszy powstanie nasz jogurt.

Smacznego 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s