Ciasto na pierogi

Sposób I (ciasto gryczane)

250 g mąki gryczanej

100 g mąki ziemniaczanej

250 ml wrzątku

Mąki wymieszaj ze sobą, a następnie zrób dołek i wlej do niego wrzątek. Wymieszaj wszystko widelcem, aby nie poparzyć dłoni. Po kilku minutach, kiedy ciasto nie będzie już parzyło możesz ugniataj je rękoma. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji- nie podsypuj mąką ponieważ to spowoduje znaczne wysuszenie ciasta. W konsekwencji utrudni to późniejsze formowanie pierogów.

Sposób II (ciasto jaglano – gryczane)

120 g mąki gryczanej (+ mąka do podsypania)

100 g mąki jaglanej

80 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 łyżki oliwy

Wodę z oliwą zagotuj w garnku. Następnie dosypuj partiami mąkę gryczaną. Ostudź i dodaj  jaja. Po dokładnym wymieszaniu dodaj na stolnicy pozostałe składniki.  Jeśli Twoje pierogi mają być podawane na słodko możesz do wrzątku dodać ksylitol, stewie, wanilie czy też cynamon. Jeśli pierogi mają być podawane przykładowo z mięsem do wody możesz dodać przyprawy oraz sól.

Sposób III (ciasto kukurydziane)

300 g mąki kukurydzianej

40 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 łyżki oliwy

Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy we wrzątku (jak w przypadku ciasta jaglano – gryczanego).  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko mieszamy na stolnicy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

Sposób IV (ciasto kukurydziano – ryżowe)

140 g mąki kukurydzianej (+ mąka do podsypania)

100 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki ryżowej

2 jajka

2 łyżki oliwy

Zaparz mąkę jak w przepisie powyżej, a następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrabiaj na stolnicy. Ciasto jest delikatniejsze niż w przypadku pozostałych przepisów dlatego nie wkładaj do środka dużej ilości farszu .

Ciasto najlepiej komponuje się z farszami słodkimi.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s