Chlebek orzechowy

130 g zmielonego złocistego siemienia lnianego

120 g obranej marchewki (zamiennie dyni)

100 g kaszy gryczanej niepalonej

70 g mąki z orzeszków ziemnych

20 g suszonych pomidorów w oliwie (3-4 sztuki)

20 ml oliwy z pomidorów (1 i 1/2 łyżki)

2 łyżki korzenia  żywokostu

1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kozieradki

1 płaska łyżeczka soli

200 ml chłodnej wody

Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na 15 minut. Zmiel zioła. Do blendera wlej oliwę i wodę, a następnie dodaj kaszę gryczaną, pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidory suszone oraz sól i zmiksuj wszystkie składniki. Uzyskaną mieszankę przełóż do miski. Dodaj siemię, mąkę z orzeszków oraz zioła. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.

Kratkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia o wymiarach 30×35 cm. Ciasto przełóż na blachę i rozprowadź równomiernie  po całości(zostaw 2 cm marginesu). Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 45 C. Pozostaw je do tam do momentu wysuszenie na 120 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika, aby wilgoć miała ujście.

Po upływie czasu wyjmij chlebek z piekarnika i delikatnie oddziel papier do pieczenia. Potem ponownie ułóż go na ruszcie piekarnika i kontynuuj suszenie przez 90-120 minut.  Później wyłącz piekarnik i włącz  tylko termoobieg na 30 minut.
Chlebek gotowy 🙂 Teraz możesz pokroić go w trójkąty, czy też prostokąty i przechowywać w lodówce (do 5 dni).

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s