Szarlotka teściowej

Dzisiaj zdradzę Wam przepis, który otrzymałam od teściowej. Wydawać by się mogło, że do takich prezentów powinniśmy podchodzić z dozą niepewności… Teściowa zawsze węszy jakiś podstęp, aby „wyeliminować” synową 🙂 Otóż  w moim przypadku sprawa ma się zupełnie inaczej. Moja „druga mama” wręcz pomaga mi w dogadzaniu swojemu mężowi.

Wracając do głównej bohaterki dzisiejszego posta, muszę przyznać, ze jest to najlepsze ciasto jakie udało mi się skosztować do tej pory. Mięciutkie jabłuszka z nutą cynamonu cudownie rozpuszczają się w ustach….

Składniki:

2,5 kg jabłek (polecam antonówkę)

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

5 jaj

1 kostka margaryny lub masła

3 łyżki śmietany

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 cukry waniliowe

2 łyżeczki cynamonu

odrobina bułki tartej

Blaszka do pieczenia (25×30), papier do pieczenia

Potrzebujecie również odpowiedniego wsparcia…pomocnika, który będzie testował jakość Waszego produktu 😉

1. Margarynę ucieramy z 3/4 szklanki cukru i żółtka z jaj.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1 cukrem waniliowym.

3. Następnie mieszamy tłuszcz i mąkę oraz śmietanę. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto wkładamy do zamrażalnika.

4. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Prużymy je na małym ogniu (przez ok. 15 minut) dodając cynamon i 1  cukier waniliowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5. Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie 3/4 ciasta układamy jako spód do ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem (aby wilgoć miała gdzie „uciekać”) oraz posypujemy bułką tartą (wchłonie część soku z jabłek).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka. Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C. Pieczemy przez 30 minut.

7. Kilka minut przed wyjęciem ciasta ubijamy pianę z białek i 1/4 szklanki cukru. Pianę rozkładamy równo na powierzchni jabłek, a na samą górę ścieramy resztę ciasta (1/3).

8. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Pieczemy w 150 C.

Ciasto gotowe ! Nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko spróbować Wasze dzieło. Zapewniam, że po pierwszym kęsie nie będziecie mogli oderwać się  🙂 Mniam…mniam….mniam…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

One thought on “Szarlotka teściowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s