Czym jest symbol „E”?

Symbol „E” na opakowaniu produktu oznacza, że w jego składzie znajduja sie substancje dodatkowe.  Substancje te zostały zaakceptowane przez UE. Dodatki te muszą być w pełni przebadane pod względem bezpieczeństwa przez Komitet Naukowy ds. Żywniości (The Scientific Committee on Food – SCF) albo  Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (The European Food Safety Authority). System numeryczny słóży również jako wygodne i jednolite znaki dodatków do żywnosci w całej UE.  Każda z substancji ma swój numer. Wszystkie oznaczenia możemy podzielić na podgrupy w zależności od rodzaju substancji:

  • 100-199 – Barwniki
  • 200-299 – Substancje konserwujące
  • 300-399 – Przeciwutleniacze i synergenty
  • 400-499 – Stabilizatory, emulgatory, substancje zagęszczające
  • 500-599 – Spulchniacze
  • 600-699 – Wzmacniacze smaku i zapachuZgodnie z Dyrektywą 95/2/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 roku:
  • substancje konserwujące” są to substancje, które wydłużają okres przechowywania środków spożywczych, chroniąc je przed zepsuciem powodowanym przez drobnoustroje;
  • „przeciwutleniacze” są to substancje wydłużające okres przechowywania środków spożywczych, chroniąc je przed zepsuciem powodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie substancji tłustych oraz zmiany w kolorze;
  • „nośniki”, w tym rozpuszczalniki są to substancje używane do rozpuszczania, rozcieńczania, rozrzedzania lub modyfikowania w każdy inny sposób dodatku do żywności, jednak bez zmiany jego funkcji technologicznej (bez odgrywania roli technologicznej przez same nośniki), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, ich zastosowania lub ich używania;
  • „substancje przeciwzbrylające” są to substancje, które w środku spożywczym redukują tendencję do zlepiania się poszczególnych cząsteczek środka spożywczego;
  • „substancje przeciwpianotwórcze” są to substancje, które uniemożliwiają lub ograniczają tworzenie się piany;
  • „substancje wypełniające” są to substancje, które zwiększają objętość środka spożywczego, przy czym nie zwiększają w sposób znaczący jego wartości energetycznej;
  • „regulatory kwasowości” są to substancje, które zmieniają lub ustalają kwasowość lub alkaliczność środka spożywczego;
  • „kwasy” są to substancje, które zwiększają kwasowość środka spożywczego lub nadają mu kwaśny smak;
  • „zagęstniki” są to substancje, które zwiększają lepkość środka spożywczego.
  • „emulgatory” są to substancje, które dodane do środka spożywczego, pozwalają utworzyć lub utrzymać jednolitą mieszaninę dwóch lub kilku niedających zmieszać się faz takich, jak oliwa i woda;
  • „sole emulgujące” są to substancje, które rozrzedzają proteiny zawarte w serze, wprowadzając w ten sposób jednolite rozłożenie tłuszczów i innych składników;
  • „substancje wiążące (teksturotwórcze)” są to substancje, które umożliwiają zachowanie lub spowodowanie, że tkanka owoców i warzyw jest jędrna i chrupiąca, albo które we wzajemnym oddziaływaniu ze środkami żelującymi, tworzą lub wzmacniają żel;
  • „substancje wzmacniające smak i zapach” są to substancje, które wzmacniają smak i zapach środka spożywczego;
  • „substancje pianotwórcze” są to substancje, które pozwalają zrealizować jednorodne rozproszenie fazy gazowej w płynnym lub stałym środku spożywczym;
  • „substancje żelujące” są to substancje, które dodane do środka spożywczego nadają mu konsystencję poprzez utworzenie żelu;
  • „substancje glazurujące” (włączając środki nawilżające), są to substancje, które zastosowane na powierzchni środka spożywczego, nadają mu wygląd błyszczący lub tworzą warstwę ochronną;
  • „substancje utrzymujące wilgotność” są to substancje, które uniemożliwiają wysuszenie środków spożywczych, poprzez kompensowanie skutków małej wilgotności powietrza, lub które pomagają na rozpuszczenie proszku w środowisku wodnym;
  • „skrobie modyfikowane” są to substancje otrzymane w drodze jednego lub kilku procesów chemicznych ze skrobi spożywczych, które mogły podlegać przetworzeniu fizycznemu lub enzymatycznemu i mogą być rozcieńczone lub odbarwione kwasem lub zasadą;
  • „gazy do pakowania” są to gazy inne niż powietrze, umieszczone w opakowaniu przed, w czasie lub po umieszczeniu w tym opakowaniu środka spożywczego;
  • „gazy nośne (gazowe środki wypierające)” są to gazy inne niż powietrze, które mają za zadanie wyprzeć środek spożywczy z opakowania;
  • „substancje spulchniające” są to substancje lub związki substancji, które uwalniają gazy, a w związku z tym zwiększają objętość ciasta lub masy;
  • „substancje maskujące jony” są to substancje, które tworzą związki chemiczne z jonami metalicznymi;
  • „stabilizatory” są to substancje, które dodane do środka spożywczego, umożliwiają utrzymanie właściwości fizycznych i chemicznych tego środka. Stabilizatory obejmują substancje, które umożliwiają utrzymanie jednolitego rozproszenia dwóch lub kilku substancji nie dających się zmieszać w środku spożywczym, jak też substancje, które stabilizują, utrzymują lub intensyfikują kolor środka spożywczego;
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s