Mali przestępcy! Czyli, których dodatków unikać!

Podczas jednego z spotkań rodzinnych poruszyliśmy temat żywności. W czasach dzieciństwa moich rodziców, czy też dziadków produkty spożywcze nie były tak dostępne jak dzisiaj. W większości kupowało się produkty naturalne, ze sprawdzonego źródła. Następnie kobiety „uruchamiały swoje przetwórnie” i powstawała masa pysznych i „pewnych” produktów. Wtedy jeszcze konserwanty i barwniki nie były tak popularne jak dzisiaj. Większość żywności spożywano na bieżąco i nie zalegała ona w takich ilościach jak dzisiaj na półkach sklepowych miesiącami. Dzisiaj mamy znacznie większą różnorodność. Bo tego właśnie chcemy. Producent dąży do jak największych zysków poprzez zaspokajanie potrzeb konsumenta. Naszych potrzeb. Niestety nie występuje świnka w 50 smakach. Nie dostaniemy również produktu naturalnego z wielomiesięcznym terminem przydatności do spożycia. Należy się zastanowić czy w dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie poradzić sobie bez substancji dodatkowych? Ja uważam, ze jest to niemożliwe!

Mówi się, że przy aktualnym poziomie przyrostu naturalnego za niecałe sto lat zabraknie żywności dla wszystkich ludzi. W takich okolicznościach, gdybyśmy zdecydowali się na pełną ekologie, sądzę że nie bylibyśmy w stanie uzyskać plonów w dostatecznej ilości (już nie wspomnę o nawożeniu, bez którego duża część po prostu zostałaby zmarnowana przez szkodniki i pogodę). Ja jako osoba świadoma szkodliwości licznych dodatków do żywności staram się ich unikać, jednak wiem, że całkowite wykluczenie jest niemożliwe dla wszystkich ludzi. Poniżej przedstawiłam listę dodatków do żywności, w przypadku, których stwierdzono szkodliwe działanie dla człowieka. Liczę, że pomoże to Wam Kochanie  w selekcjonowaniu produktów. Warto unikać ich w miarę możliwości.

W przepisach prawnych podane są dopuszczalne ilości spożycia dla tych substancji. Nie wiemy natomiast, jakie będą efekty wieloletniego stosowania, tym bardziej, jeśli w naszej żywności występuje ich duża liczba. Przeciętnie w wyrobach pojawia się około 3,5 rodzajów. Najwięcej jest ich w wyrobach cukierniczych, wyrobach mięsnych i napojach bezalkoholowych. Nie należy bać się dodatków do żywności. Nie jest prawdą, że wszystkie są szkodliwe i zapewne długotrwałe stosowanie nie odbije się na naszym zdrowiu. Warto unikać tych, które faktycznie stwarzają zagrożenie, zwłaszcza w przypadku dzieci!

 

RODZAJ NAZWA I SYMBOL MOŻLIWE SZKODLIWE DZIAŁANIE PRZYKŁADY WYSTĘPOWANIA
BARWNIKI Tartrazyna ( E102) Uwalnia histaminę, przez co wzmaga objawy astmy; może wywołać depresję, bezsenność, dekoncentrację: ADHD u dzieci. Napoje, musztardy, dżemy, galaretki, likiery; esencje owocowe; sztuczne miody
Żółcień chinolinowa (E104) Reakcje alergiczne; nadpobudliwość u dzieci; niebezpieczny dla osób chorujących na astmę i uczulonych na aspirynę Lody; galaretki; tabletki na kaszel; napoje gazowane
Żółcień pomarańczowa (E110) nadpobudliwość u dzieci; płatki zbożowe, guma do żucia, marmolada, zupy w proszku, kasze
Amarant (E123) Barwnik azowy- pogłębienie objawy astmy; podejrzenie o działanie rakotwórcze; przyczynienie się do powstania nieżytu nosa; możliwość wpływ na pojawiania się bezpłodności Ciasta w proszku, kolorowe napoje alkoholowe, kasze, płatki zbożowe, galaretki, przetwory z czarnej porzeczki, kawior
Czerwień koszenilowa (E124) Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy
Erytrozyna (E127) Dekoncentracja; trudności w nauce; zakłócenia metabolizmu jodu; zwiększenie czułości na światło; wykazano mutagenne działanie na bakterie Przetwory wiśniowe
Błękit patentowy (E131) Reakcje alergiczne; uwalnia histaminę Lody; słodycze
Zieleń (E142) Reakcje alergiczne Lody; kremy, słodycze
Czerń brylantowa (E151) Groźny dla osób uczulonych na salicylany Galaretki; wyroby cukiernicze
Aluminium (E173) Ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, płuc i nerek. Szkodliwe działanie na układ rozrodczy i nerwowy Torty; ciasta
KONSERWANTY Kwas benzoesowy i benzoesany (E210-213) Spożycie w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznych; osoby zażywające aspirynę => zaburzenia w działaniu przewodu pokarmowego (podrażnienie śluzówki żołądka i jelit) Soki; napoje; margaryny; sosy; żelatyna; koncentrat pomidorowy; konserwy rybne
Ester etylowy kwasy p-hydroksybenzoesowego (E214) skurcze mięśni; reakcje alergiczne; odurzenie Warzywa i owoce; przetwory rybne; żelatyna; margaryna
Dwutlenek siarki i siarczany (E220-228) Spadek zawartości witamin w produktach; pogłębia objawy astmy; ograniczenie wchłaniania wit. B12; reakcje alergiczne; zaburzenie działania przewodu pokarmowego; bóle głowy; zawroty głowy Suszone owoce; sokach owocowych; koncentratach owocowych; przetworach z ziemniaków; przyprawach
Azotyn III potasu (E249) i azotyn III sodu (E50) Działanie rakotwórcze; zawroty głowy; zapalenie nerek; depresja; utrudnienie w transporcie tlenu Ryby; wędliny; mięso
Azotan V sodu (E251) i azotan V potasu (E252) Duszności; niebezpieczeństwo zwłaszcza przy nadciśnieniu; nudności; sinienie skóry; pogłebia objawy astmy Wędliny; sery; mięso wędzone i peklowane
PRZECIWUTLE- NIACZE Galusen propylu (E310), galusen oktylu (E311), galusen dodecylu (E312) Reakcje alergiczne Guma do żucia
BHA (E320), BH (E321) Wzrost poziomu cholesterolu we krwi Ciasta; frytki
Winiany sodu (E335), winiany potasu (E336) Biegunka Wyroby piekarskie i cukiernicze
Kwas alginowy (400) Wpływ na spadek zawartości składników mineralnych organizmie; groźny dla kobiet w ciąży Dżemy; marmolady; galaretki; budynie; produkty dla niemowląt
EMULGATORY Karagen (E407) Działanie przeczyszczające; ograniczenie wchłaniania potasu; wrzodzenie układu pokarmowego Dżemy, marmolady; galaretki; śmietanki pasteryzowane; mleko w proszku
Difosforany (E450) Ogranicza wchłanianie Mg, Fe, Ca; zaparcia; pogłębia objawy osteoporozy Sól; sosy; napoje; przetwory mięsne; chipsy; herbaty w proszku; owoce kandyzowane
Metyloceluloza (E461) Biegunki; zaparcia Ryby; wędliny; mięso
Glutaminian jednosodowy MSG (E621) Pogłębia objawy astmy; bóle głowy; nudności; osłabienie; bezsenność; otyłość;pogorszenie wzroku; przyspieszenie bicia serca; Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; wędliny; konserwy
SUBSTANCJE SŁODZĄCE Glutaminian jednopotasowy (E622) Otyłość; bezsenność; nudności; pogorszenie wzroku; przyspieszona praca serca; Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli
Inozydian dwusodowy (E631) Przeciwwskazane przy kamicy nerkowej Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli
Aspartam (E651) Rak płuc i rak piersi; białaczka; przeciwwskazany u osób z chorobami przewodu pokarmowego W produktach bez cukru: sokach, napojach, wyrobach cukierniczych; piwach bezalkoholowych; dżemach; galaretkach; marmoladach; dietetycznych mlekach w proszku; konserwach; pieczywie; płatkach zbożowych; sosach
Sacharyna (E954) Ryzyko wystąpienia pęcherza moczowego napoje, wyroby cukiernicze; piwa bezalkoholowe; dżemy; galaretki; marmolady; dietetyczne mleka w proszku; konserwy; płatki zbożowe; sosy

http://kobbieciarnia.pl/te-straszne-substancje-dodatkowe/ 

Reklamy

2 thoughts on “Mali przestępcy! Czyli, których dodatków unikać!

  1. Feniksowy pisze:

    Jeśli mam być szczera – dla mnie to bzdura, że jest za mało żywności dla ludzi. Ziemia jest w stanie wykarmić wszystkich. Wystarczy zobaczyć, ile hektarów ziemi jest przeznaczona na paszę dla zwierząt. Zamiast wpychać to w biedne zwierzęta, które nie są w stanie tego zjeść, powinno się produkować tam zywność dla ludzi.
    Jeśli zaś chodzi o chemię w żywności – to jest straszne, ile tego spożywamy. Mówimy sobie „a to tylko jeden napój”, „Tylko jeden baton”, ale jak się zbierze w jedną całość, to jest to dosyć przerażające..

    Polubienie

    • Dietetyka Dla Zdrowia pisze:

      Pisząc o niewystarczającej ilości żywności miałam na myśli prognozy, które zakładają, iż sposób zywienia ludzi sie nie zmieni – konsumujemy więcej mięsa niż to zalecane. Jeśli liczba ludności będzie się zwiększała to istnieje duże prawdopodobieństwo, że i ten proces będzie rósł… ;(
      Oczywiście, liczę, że wraz z ciągle rosnącą świadomością żywieniową zmieni się powszechny „model” żywienia. Wszystkim wyszłoby to na zdrowie 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s