Mięso czerwone może powodować raka!

Czy mięso jest niezbędnym elementem na Twoim stole? Czy spożywasz je do każdego posiłku? Czy zastanawiasz się nad konsekwencjami nieograniczonej konsumpcji mięsa i jego przetworów?

W moim domu rodzinnym mięso było zawsze…  na śniadanie w kanapeczkach, na obiad smażone lub gotowane, w sałatkach, pasztetach i wielu innych potrawach. Pojawiało się w dni powszednie oraz święta. Nie wyobrażam sobie przyjęcia gości bez potraw mięsnych. Co prawda są to okazje sporadyczne, ale wówczas opychamy się bez ograniczeń 🙂

Doskonale zdaje sobie sprawę, że są wśród Was zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy mięsa. Ja staram się ograniczyć je do minimum, aczkolwiek nie zamierzam z niego całkowicie rezygnować.

Mięso ma swoje plusy i minusy. Jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, a także cynku i żelaza. W zależności od pochodzenia, mięso dostarcza składników w różnej ilości, dlatego tez ważne jest stosowanie diety zróżnicowanej. Wołowina zawiera więcej wit. B12, wieprzowina wit. B1, drób PP, a ryby kwasówomega-3 i wit B12. Gatunki różnią się zawartością tłuszczu, a przez to kalorycznością. Przykładowo wołowina jest znacznie mniej kaloryczna niż wieprzowina.

Na początek w ramach wyjaśnienia: czerwone mięso jest to każde mięso ssaków: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, konina i mięso z kozy.

kotlet26 października bieżącego roku IARC przedstawiła podsumowanie swoich obserwacji. Przyjęte stanowisko jest dość niepokojące w związku ze znacznym spożyciem mięsa przez Polaków (średnio 63,8 kg na osobę w 2014r.).
Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) przy współpracy z 22 naukowcami z 10 krajów, przeanalizowała 800 badań epidemiologicznych, które dotyczyły powiązań występowania nowotworów z konsumowaniem czerwonego mięsa i jego przetworów. Badane produkty były przydzielane do kilku grup, w zależności od rakotwórczości. Analiza wykazała, iż prawdopodobnie istnieje związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa i powstawaniem raka jelita grubego, trzustki, prostaty (grupa 2A).

Eksperci stwierdzili zgodnie, że każde 50 g mięsa zjedzone w jednym dniu zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%. W przypadku jednostki ryzyko nie jest duże, jednak jeśli weźmie się pod uwagę skalę światową, to ich ogólny wpływ na występowanie raka, ma znaczenie dla zdrowia publicznego. Największy wpływ można zaobserwować w przeciągu ostatnich 20 lat.

W przypadku przetworów mięsnych (mięso poddawane było: soleniu, utwardzaniu, fermentacji, wędzeniu oraz innym procesom technologicznym) uznano, że działają rakotwórczo na jelito grube (zaklasyfikowanie do grupy 1) oraz ryzyko pojawienia się raka żołądka. Wyniki te są potwierdzeniem ogólnych zaleceń ograniczenia spożycia mięsa. Ze względu na wartość odżywczą czerwonego mięsa oraz jego działanie chorobotwórcze, zadajemy sobie pytanie : jeść mięso czy nie? Aby poznać odpowiedź konieczne jest gruntowne przeanalizowanie sytuacji, a następnie określenie odpowiednich zaleceń żywieniowych, będących najkorzystniejszymi dla człowieka.

Wiem, że może się to wydawać zgubne dla naszego organizmu. Ale…. pamiętajcie o tym, że to duże ilości wywołują szkodliwy efekt. Jeśli uwielbiasz gotowane mięsko na parze, albo kotleciki w panierce, nie musisz z nich rezygnować!

Nie przesadzaj z ilością mięsa w diecie. 3 razy w tygodniu w zupełności wystarczy 🙂 W podaży białka pomogą nam ryby i rośliny strączkowe. Sądzę, że pozwoli to nie tylko wpłynąć na nasze zdrowie, ale i urozmaici nasze posiłki. W końcu ile czasu można jeść to samo ;p


Źródło:

  1. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
  2. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf
  3.  GUS(2014), Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa
Advertisements

One thought on “Mięso czerwone może powodować raka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s