Grzanki z pastą cytrynową

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Powoli zaczynam przedświąteczne porządki. Z podkreśleniem powoli 🙂 Mam wrażenie, że chodzi za mną ktoś i bez przerwy krzyczy: „weź się do pracy”! Dzisiaj uległam. Jak to mówią pierwsze koty za płoty. Przypuszczam, że u was sytuacja wygląda podobnie. Zapewne planujecie swój maraton przedświąteczny i już wiesz, że będzie to bardzo intensywny okres. Kiedy już zatracisz się w wirze obowiązków nie możesz zapomnieć o posiłku. Przecież nie dasz rady wszystkiemu podołać jeśli nie zasilisz swojego ciała. Podzielę się z Tobą pomysłem na pyszną przekąskę, która w zimowe wieczory przeniesie Cię w gorące klimaty. Do tego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • bagietka – 1 szt
  • twaróg  lub ser feta – pół szklanki
  • rukola – kilka listków
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieprz i sól, starta skórka z cytryny wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy w duże plastry, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż zarumieni się i będzie chrupka (ok. 10 min).

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  2. Rukolę kroimy a następnie mieszamy z oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny.
  3. Ser rozdrabniamy na gładko blenderem, a następnie dodajemy startą skórkę cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Łączymy wszystkie składniki i smarujemy chrupiące grzanki. Jeśli wolisz, możesz grzankę posmarować  samym serkiem, a na górze ułożyć pozostałe składniki. Wybór należy do Ciebie 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

7 thoughts on “Grzanki z pastą cytrynową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s